13. května 2014

Hrdlořez, Hitler a olympiáda

Ovlivněna Tak trochu šíleným týdnem jsem si z knihovny odnesla knihu od Jefferyho Deavera Zahrada bestií. Autor vypadal zajímavě a já od knihy čekala hodně. Zahrada bestií ale moje očekávání naprosto předčila a zařadila Jefferyho Deavera na vrchol mého pomyslného žebříčku letošních objevů.

Poslední zakázka

Paul Schumann je geniální hrdlořez, ale i génius může udělat chybu. Po jedné takové chybě je dopaden a postaven před volbu, která zcela jistě změní jeho život. Odjet do Berlína, zabít Reinhardta Ernsta, spolupracovníka samotného Hitlera a vrátit se s čistým trestným rejstříkem nebo se nechat odsoudit?

Je rok 1936 a v Berlíně se konají olympijské hry. Paul odjíždí s americkou výpravou jako novinář splnit svojí poslední zakázku, což se ovšem neobejde bez řady problémů. První zrádce se vyskytne už na lodi a další na sebe nenechají dlouho čekat. Hned po příjezdu se Paul neúmyslně připlete ke vraždě a na paty se mu pověsí dva překvapivě schopní příslušníci kriminální policie.

Vrah, oběť, detektiv


Celou dobu sledujeme situaci ze tří pohledů. Paula, Ernsta a vyšetřovatele Kohla. Díky tomu se zdá neuvěřitelné, že v Berlíně zůstanete jen tři dny. Akce střídá akci a autor vás nutí obracet stránku za stránkou. Kdykoliv máte pocit, že víte, jak bude příběh pokračovat, Deaver vyrukuje s něčím zcela novým a vy, i přes vidinu ranního vstávání, čtete dál.

Při střídání pohledů zjistíte jednu zajímavou věc. Sice jsou všichni v podstatě záporné postavy, ale všichni mají pro svoje jednání správný důvod. A vy s nimi, ač možná neradi, musíte souhlasit. Ani ostatním postavám nemám absolutně co vytknout. Ač jich bylo poměrně hodně, každý byl jedinečný a skvěle napsaný.

Miluju záporné hrdiny a dlouho jsem hledala knihu, která má hlavní postavu vraha. Geniální nájemný vrah je tedy postava, která se mi líbit prostě musela. Ale hrdlořez? To je naprosto dokonalé slovo!
"Vy jste hrdlořez, Paule," řekl Manielli šťastně, jako by se už těšil, až to vysloví. Gordon se znovu ujal slova.
"Jimmy Couhlin vás v březnu viděl, jak jste..." Zamračil se. "Jak tomu lidé jako vy říkají? Neříkáte přece 'zabil'."
Někteří z nás říkají " zhasnul" pomyslel si Paul. On sám dával přednost výrazu "odkrouhl ".
Napínavý příběh plný zvratů, většinou záporné postavy v čele s hrdlořezem a náznaky detektivní práce. Už to by stačilo pro skvělou knihu. Jeffery Deaver ale skvělý příběh navíc zasadil do zajímavého prostředí. Četla jsem Už je tady zas nebo Deník Anny Frankové a tady jsem poznala nacistické Německo zase z jiné stránky. Bavilo mě, jak skutečné události a postavy nenásilně doplňoval smyšlený příběh. Celá kniha působila přirozeně a jen těžko se dalo poznat, kde končí historie a začíná fikce.

Zahrada bestií je kniha, které se nedá vůbec nic vytknout. Je napínavá, plná akce, se zajímavými postavami. Díky zasazení příběhu do skutečných událostí a mezi skutečné lidi se navíc dozvíte pár informací o předválečném nacistickém Německu.

Zahrada bestií
Autor: Jeffery Deaver
Překladatel: Jiří Kobělka
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2004

8 komentářů:

Kristýna řekl(a)...

Jsem strašně ráda, že se ti knížka líbila a zrovna tahle :) moje nejoblíbenější. A budu určitě mluvit za všechny, kteří se na Tak trochu šíleném týdnu podíleli, že jsme moc rádi, že tě to "nakoplo" k přečtení a že tě to bavilo.

Katherine Paul řekl(a)...

Awwww.. Mńamózní! :D Ten autor je božský. Já četla sice jen Sběratele kostí, ale ALE prostě jop. Muhehe. Jsem ráda, že tu je pár dalších zvrhíků, co se v jeho knihách vyžívají. :3

Maria Friedlová řekl(a)...

Jsi se mi ani nesvěřila, že tě kniha tak nadchla, hele. :D Tajnůstkářko!
Moc pěkná recenze, mimochodem, ale já toho Německa začínám mít už dost. :D

Katie řekl(a)...

Skvělá byla, díky za doporučení.:-)

Katie řekl(a)...

Naprosto souhlasím..:-D

Katie řekl(a)...

To jsem si vůbec neuvědomila, že jsme se o tom nebavily...:-)
Náhodou, Berlín, to se teď bude hodit.:-D

Bastera řekl(a)...

Juch juch, já začala postupně sérii s Rhymem a Kathryn Danceovou, na tuhle se také časem vrhnu a jsem ráda, že se líbila, autor mě totiž pořád jen mile překvapuje zatím! :)

Katie řekl(a)...

Já jsem chtěla začít taky nějakou sérií, ale u nás v knihovně byl zrovna první díl půjčený, tak jsem zkusila Zahradu bestií a určitě toho nelituji.:-)