26. listopadu 2014

Odpověď na život, vesmír a vůbec

Chcete vědět, jak stopovat po Galaxii za? Jaké je jeho nezbytné vybavení každého stopaře a na co si musí každý dát pozor? Nebo vás snad dokonce zajímá, jaká je odpověď na život, vesmír a vůbec? V tom případě rozhodně sáhněte po knize s názvem Stopařův průvodce po galaxii.


Arthur Dent je spokojený pozemšťan, dokud se demoliční četa Vogonů nerozhodne zbourat jeho rodnou planetu. Protestujete? Máte smůlu, žádnou stížnost jste nepodali, planeta bude zbouraná a na jejím místě povede nová vysokorychlostní mezigalaktická dálnice. Arthur se tak se svým přítelem Fordem Perfectem, ze kterého se vyklube mimozemšťan z planetky poblíž Betalgeuze, vydává na cestu po Galaxii. Samozřejmě stopem. Když se navíc do celého dobrodružství připlete ještě vesmírná loď poháněná nepravděpodobností, je o zábavu postaráno.

A kdo si sbalí ručník a nejúžasnější encyklopedii v celém Vesmíru, může se vydat s nimi. Ptáte se, jak se jmenuje ta skvělá encyklopedie? Přece Stopařův průvodce po galaxii. Je tak skvělá, že v některých částech vesmíru dokonce nahradila Galaktickou encyklopedii jako zdroj všeho vědění. Není se čemu divit. Kniha, která má na obálce napsané Nepropadejte panice, se hodí vždy.

A co můžete na této cestě všechno zjistit?
Že základní odpověď na všechno sice známe, ale nikdo neví, jaká je otázka.
Že lidé ve skutečnosti nejsou nejinteligentnější tvorové na Zemi. Dokonce jsou až třetí.
Že Země vlastně ani není planeta.

Od Stopařova průvodce nemůžete čekat žádný hluboký příběh a morální ponaučení. Dvě věci se mu ale upřít nedají. Originalita a vtip této knížce rozhodně nechybí. Nevím, jak vy, ale já od oddechovky ani nic jiného nechci.


Máte rádi sci-fi? Pak jste jistě klasiku jako je Stopařův průvodce četli a pokud ne, je nejvyšší čas. Nebo stejně jako sci-fi zase moc nemusíte? Stejně si to přečtěte. Slibuju vám, že se budete tak bavit, až vám bude jedno, co je to vlastně za žánr.

1 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Myslím si, že jsi mi o tom už někdy říkala, viď? Nebo to bylo něco hrozně podobného, ale zaujalo mě to. A určitě jsem ti také říkala, že si to někdy půjčím, až budu mít čas, že? :) Moc hezká recenze. ;)